Vergadertips

Snelcursus staand vergaderen


maandag 30 mei 2022

Vergeet alles wat je weet over vergaderen. Het is hoognodig dat de vergadercultuur in Nederland verandert. Was het niet eens zo heel lang geleden gebruikelijk om tijdens vergaderingen te roken, compleet in driedelig pak en bijpassend bolhoedje, nu willen we liever zo snel en effectief mogelijk een overleg voeren. Digitale innovaties zoals videoconferenties en livestreaming ondersteunen deze behoefte. Echter is er nu een nieuwe vergadertrend verschenen die niets te maken heeft met digitalisering, namelijk: staand vergaderen.

Snelcursus staand vergaderen

Voordelen staand werken

Een ovale of rechthoekige tafel met afleidende rollende bureaustoelen, groot scherm en draaiende laptops. Ruimtes die veel te warm worden en onnodig ver buiten de gereserveerde vergadertijd bezet blijven. Een typisch beeld van een gemiddelde vergadering op kantoor. Staand vergaderen of een zogenoemde stand-up, brengt vele voordelen met zich mee. Met name de snelheid waarmee we vergaderen wordt drastisch verhoogd met het aannemen van een verticale houding. Het maken van beslissingen hangt daarmee samen. Herhalingen, toelichtingen en off-topic onderwerpen worden op deze manier getackeld. Het behandelen van de agendapunten gaat in een sneltreinvaart. Ook non-verbale communicatie wordt sterker. Een actieve houding komt met meer handgebaren en andere bewegingen dan wanneer je zit. Die bewegingen leiden weer tot een gezondere en effectieve tijdbesteding. Voor lichaam en geest! Meer zuurstof en een goede doorstroming zorgt voor extra creativiteit en ideeën. En dan de kers op de taart: kostenbesparing. Juist ja, staand vergaderen – en dus minder lang – heeft invloed op de bedrijfskosten. Werknemers zijn minder tijd kwijt aan overleg en besteden daardoor meer tijd aan eigen werkzaamheden.

Inrichting stand-up ruimte

Maar staand vergaderen, heb je dan helemaal geen meubilair meer nodig? Dat is niet helemaal waar. Zo zijn er in hoogte verstelbare tafels die ingezet kunnen worden voor een staande vergadering. Notities maken en notuleren kan dus nog steeds. Ook wanneer je op zoek bent naar een vergaderlocatie buiten kantoor is het raadzaam om te vragen naar de mogelijkheden. Een aanvraag anders dan anders, waarin locaties graag willen meedenken.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht