Vergadertips

5 Tips voor effectief vergaderen


maandag 30 mei 2022

Laten we eerlijk zijn, niet iedereen kijkt uit naar de zoveelste vergadering op een hectische kantoordag. Tijd is kostbaar en die wil je zo effectief en slim mogelijk besteden – en graag binnen kantooruren. Een ongeorganiseerde vergadering, zonder agenda en vluchtig tussen andere werkzaamheden gepropt, zal nooit de gewenste resultaten opleveren. Is vergaderen überhaupt wel nodig? Hieronder delen we vijf tips voor effectief vergaderen.

5 Tips voor effectief vergaderen

Doelen stellen

De nummer één tip in veel zakelijke kwesties. Waarom is een vergadering nodig, met wie en waarom op die dag en tijdstip? Stel jezelf de vraag wat je wilt bereiken met de vergadering. Brainstormen en beslissingen nemen zijn twee hele verschillende dingen. Zorg voor helderheid en voorkom teleurstelling, onderuitgezakte deelnemers en tijdrovende onderwerpen. Op die manier wordt de vergadering relevant en kunnen deelnames zich makkelijker voorbereiden.

Doelen stellen
Doelen

Staand vergaderen

Stand up meetings of staand vergaderen is een slimme manier om tot snelle resultaten te komen. Kortweg omdat lang staan gewoon niet prettig is. Deelnemers zijn meer energiek en alert, zonder afgeleid te zijn. Wanneer je staat, beweeg je ook meer. Goed voor de hersenactiviteit en het lichaam. De afwisseling van zitten en staan geeft een nieuwe stimulans en voldoening, want het kost nu eenmaal minder tijd om staand te vergaderen en beslissingen te nemen.

Agendapunten

Het opmaken en rondsturen van een agenda helpt om inzicht te krijgen in de te behandelde onderwerpen tijdens de vergaderen. Het liefst ook met de geschatte aantal minuten per onderwerp. Zodoende worden de verwachtingen gemanaged en blijf je bij de kern van de vergadering. Vragen en opmerkingen kunnen tijdens de rondvraag behandeld worden. Zorg wel dat er ruimte is om de agenda door te nemen en stuur deze op tijd door.

Trainingen

Trainers en coaches staan te trappelen om een op maat gemaakte training of cursus te geven op het gebied van effectief vergaderen. Gun jezelf het advies en de handvatten van een expert. Met een beetje online research ben je al op de hoogte van het relevante aanbod van organisaties en individuen. Leer daadkrachtig en bondig vergaderen en kom tot snelle resultaten en actieve deelnemers. Een investering die op langere termijn doorwerkt.

Trainingen
Trainingen

Locatie

Last but not least: de vergaderlocatie. Ook de locatie draagt bij aan effectief en efficiënt vergaderen. Koppel de locatie aan het doel van de vergadering. Wil je jezelf afsluiten en weg van alle hectiek, kies dan voor een vergaderruimte midden in het bos. Wil je voor meer actie en samenwerking, kijk dan naar een locatie met speciale vergaderarrangementen voor teambuilding. In de buurt, juist midden in het land of een totaal andere omgeving; de keuze is aan jou.

Een unieke vergaderlocatie

Op zoek naar een té gekke vergaderplek? Bekijk dan onze bijzondere vergaderlocaties voor meer inspiratie. Wil je op de hoogte blijven van onze originele vergaderlocaties en het nieuwste aanbod? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons dan via Instagram of LinkedIn.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht