Vergaderinspiratie

De voordelen van buiten vergaderen


dinsdag 11 april 2023

Lekker buiten aan de slag gaan met het team? Waarom niet? Buiten vergaderen is ontzettend populair en dat is niet voor niets het geval. Er kleven namelijk veel voordelen aan vergaderen in de buitenlucht. In Nederland vind je diverse bijzondere locaties waar je een outdoor vergadering kunt plannen. In dit artikel lees je meer over de voordelen van buiten vergaderen.

De voordelen van buiten vergaderen
Denk bijvoorbeeld aan vergaderen in een boomhut

Frisse lucht is gezond voor de mens

Een van de grootste voordelen van buiten vergaderen, is dat je dit (logischerwijs) in de buitenlucht doet. Zoals je misschien wel weet, is frisse lucht in combinatie met natuurlijk daglicht heel goed voor de mens. Dat ligt alleen al aan het feit dat je profiteert van de voordelen van goede ventilatie. Veel kantoren en binnenlocaties voelen al gauw warm en muffig aan wanneer je er een langere tijd met een groep mensen zit.

Kies je echter voor een vergadering buiten dan zul je dat niet gauw ervaren. Daarbij zorgt frisse lucht ervoor dat je alert en wakker bent én dat je je geestelijk en lichamelijk een stuk beter voelt. Vitamine D zorgt er immers voor dat je immuunsysteem een boost krijgt. Een betere gezondheid zorgt voor gezondere werknemers en zo ook een veel betere vergadering of meeting.


Frisse lucht is gezond voor de mens
Vergaderen in het bos

Verbeterde concentratie door buiten vergaderen

Buiten vergaderen is dus goed voor geest en lijf. Wat ook mooi meegenomen is, is dat je concentratievermogen veel beter is in de buitenlucht. Ook dat heeft te maken met frisse lucht, natuurlijk daglicht en vitamine D. Je omringt je meestal ook nog eens met natuur en groen, wat automatisch zorgt voor meer en een betere concentratie.

Dat heeft effect op een vergadering. Mensen die zich beter kunnen concentreren, hebben veel meer écht goede input tijdens een meeting dan mensen die snel zijn afgeleid. In andere woorden: buiten vergaderen zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en dat je op die manier meer kunt bijdragen aan een meeting.


Verbeterde concentratie door buiten vergaderen
Vergaderen in de buitenlucht in een botanische tuin

Voldoende keuze voor bijzondere vergaderlocaties buiten

Nog zo'n fijn voordeel van buiten vergaderen: je hoeft niet heel lang te zoeken voordat je een toffe locatie gevonden hebt. Verspreid door Nederland vind je namelijk een paar prachtige buitenlocaties waar je zowel binnen als buiten kunt vergaderen. Neem bijvoorbeeld deze boomhut in Heeze in Noord-Brabant waar je vergadert op grote hoogte tussen de bomen.

Hier kun je samenkomen met maximaal 20 personen en is het mogelijk om zowel binnen als buiten in het groen te vergaderen. Of ga voor deze prachtige Vergaderkas op het Friese platteland in Warten. Deze plek is de spot in het noorden van Nederland voor bezinning in het groen. Er zijn vier ruimtes te vinden waar je met maximaal 100 personen terecht kunt. Ook is het mogelijk om er te overnachten.

Voldoende keuze voor bijzondere vergaderlocaties buiten
Vergaderen in en buiten een kas

Verkrijgen van nieuwe inspiratie en creativiteit door buiten zijn

Waar de buitenlucht ook heel goed voor is, is voor het verkrijgen én versterken van inspiratie en creativiteit. Wanneer je alleen maar tussen vier muren vergadert, zal je op een gegeven moment weinig inspiratie krijgen. Inspiratie haal je meestal ergens anders vandaan dan op de plek waar je werkt en vergadert… tenzij dat op een bijzondere buitenlocatie is. Vergaderen in de natuur, zoals in een boomhut of een grote tipitent zorgt namelijk voor een flinke dosis inspiratie.

Zo'n natuurrijke omgeving laat je nieuwe dingen ontdekken tijdens een vergaderen, waardoor je niet alleen nieuwe inspiratie opdoet voor een volgende casus op werk, maar ook met een flinke dosis creativiteit naar huis gaat. Die creativiteit kun je vervolgens ook weer gebruiken bij nieuwe uitdagingen en opdrachten. Een win-winsituatie dus. Misschien is deze vergaderlocatie in een botanische tuin in Rotterdam iets voor jullie.

Verkrijgen van nieuwe inspiratie en creativiteit door buiten zijn
Buiten vergaderen met je team

Buiten vergaderen zorgt voor betere band in team

Wat tot slot nog een belangrijk voordeel is van buiten vergaderen, is dat je er de teambuilding mee kunt versterken. Hoe dat precies zit? Simpel: je haalt het team uit hun vertrouwde omgeving door op een totaal andere plek dan kantoor te gaan vergaderen. Dit concept bestaat al een hele tijd en wordt ook wel een 'heidag' of 'heisessie' genoemd. Dat deed en doet men niet voor niets.

Op een andere locatie, zoals een buitenlocatie, zie je je collega's en medewerkers op een hele andere manier dan je misschien gewend bent. Dat zorgt vaak voor meer connectie en contact, helemaal wanneer je er een overnachting of bepaalde activiteiten aan plakt. Door af en toe buiten te vergaderen of andere activiteiten met en voor het team te organiseren geef je het groepsgevoel een flinke boost. Dat heeft alleen maar positieve effecten op de organisatie.


Buiten vergaderen zorgt voor betere band in team
Al varend vergaderen op de Veluwe

10 locatietips voor buiten vergaderen

Zie je het helemaal zitten om met het team buiten te vergaderen, maar weet je niet goed waar je dat zoal kunt doen? Hieronder hebben we 10 locaties voor je verzameld waar je met het team of met zakelijke partners buiten kunt sparren, overleggen, meeten en vergaderen.

  1. Vergaderen op het water met maximaal 10 personen doe je op deze boot op het Veluwemeer.
  2. Vergaderen met uitzicht op de duinen en de zee in Overveen in Noord-Holland.
  3. Verbinden én vergaderen in de open lucht bij deze bijzondere Boskamer in Dronten.
  4. Unieke vergadercabin met uitschuifbare glazen en houten schillen in Noord-Brabant.
  5. Huur een tipi in Rockanje (Zuid-Holland) voor een vergadering buiten.
  6. Wow: kom vergaderen op een eiland midden in het Haringvliet in Zuid-Holland.
  7. Bijzonder vergaderen in Scandinavische sferen doe je in Haarlo.
  8. Check dit te gekke outdoorkantoor midden in de natuur in Oisterwijk.
  9. Vergaderen in een Kirgizische Yurt in Terwolde in Gelderland.
  10. Kom vergaderen tussen de koeien in een Grondulow in Heeten.

Meer vergaderinspiratie

Bekijk voor meer vergadergelegenheden in de natuur eens deze bijzondere buitenlocaties of deze vergaderlocaties in de natuur of vergaderlocaties aan het strand. Wil je op de hoogte blijven van onze originele vergaderlocaties en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of LinkedIn.Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht