Vergaderinspiratie

Bijzondere vergaderlocaties in een monument


zaterdag 4 juni 2022

Allereerst maar eens de definitie van een monument: een monument is een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Daarbij komt dat er in Nederland verschillende typen monumenten bestaan, zoals rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten. Ondanks de restricties die eraan verbonden zijn, wordt er steeds vaker een zogeheten herbestemming gekoppeld aan monumenten.

Bijzondere vergaderlocaties in een monument

Monumentale panden zijn in trek

Een verlaten industrieel pand wordt een hippe co-working space, een molen uit de vorige eeuw verandert in een coachingsruimte en een oude haringrokerij verhuurt ateliers aan creatieve ondernemers. Soms verlaten in een ruw natuurgebied en soms bij jou om de hoek, in je eigen stad of dorp. Zakelijke bijeenkomsten en vergaderingen vragen om een unieke sfeer en omgeving, die inspireert en fascineert. De geijkte locaties met standaard arrangementen en mogelijkheden bieden comfort en een one-stop-shop (alles in één) gedachte met zich mee. Bij monumenten draait het meer om gevoel, ambiance en het out-of-the-box (anders denken) principe. De geschiedenis van het pand is terug te zien in de architectuur en karakteristieke elementen. In combinatie met een moderne invulling en faciliteiten maakt het aantrekkelijk voor eventplanners om te kiezen voor een monument.

Rijke keuze in monumenten

Er zijn vele monumenten in Nederland die momenteel fungeren als vergaderlocatie. Van boerderij tot kerk en van een fort tot fabriek. Hieronder een drietal voorbeelden van bijzondere monumenten die volledig zijn ingericht op vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten.

De universiteitsbibliotheek van Delft

Midden tussen de laagbouw van de omgeving doemt de imposante gevel van De Oude Bibliotheek op. Het monumentale pand fungeerde van 1915 tot 1997 als universiteitsbibliotheek van de TU Delft.

Met zijn nieuwe bestemming als kenniscentrum voor de offshore energy industrie zet het gebouw een rijke traditie voort. Er wordt nog steeds kennis gedeeld, maar nu niet alleen enkel via boeken. Vandaag de dag deelt De Oude Bibliotheek Academy kennis door het geven van cursussen, het maken van video en animaties, het spelen van interactieve spellen en door het organiseren van events. 

De universiteitsbibliotheek van Delft

Forteiland IJmuiden

Bestempeld als UNESCO Werelderfgoed én een vergaderlocatie. Forteiland IJmuiden is een bijzondere locatie met veel privacy en historisch karakter. De bootovertocht vanaf het vasteland is pas het begin. Het enorme fort heeft een flink aantal zalen en is compleet ingericht voor vergaderingen, congressen en groepsarrangementen. Het eiland ligt in de monding van het Noordzeekanaal en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Vanuit de drukte van de stad beland je zo in kalme sfeer van het fort.

Forteiland IJmuiden

De IJsselstroom in Zutphen

De IJsselstroom is een monumentale wasserij met unieke ruimtes, midden in de groene uiterwaarden van de IJssel bij Zutphen. Vergaderen kan in diverse industriële ruimtes waar je de rijke energie voelt stromen. De locatie geeft elke presentatie en bijeenkomst iets speciaals. De voormalige wasserij is gepositioneerd in de kenmerkende uiterwaarden tussen de dijk en IJssel, aan de Ank waar de Oekense beek in uitmondt.  Door de unieke schuifpui loopt binnen en buiten in elkaar over en heb je een prachtig uitzicht over de IJssel en de ‘skyline’ van Zutphen.

De IJsselstroom in Zutphen

Bijzondere vergaderlocaties in een monument

Op zoek naar een té gekke vergaderplek in een monument? Bekijk dan onze bijzondere vergaderlocaties in een monument voor meer inspiratie. Wil je op de hoogte blijven van onze originele vergaderlocaties en het nieuwste aanbod? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons dan via Instagram of LinkedIn.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht